Macskasimogató
Macskák minden mértékben.

MENÜ

 

 

Néhány buzgó cicatulajnak elég furcsa elképzelései vannak a macskák helyes tartásáról. Ez a cikk közelebb visz ahoz, hogy boldog, egészséges cicát nevelhess. A pontokat kezdem a tévhitekkel, utána jönnek a valós szabályok.

 

 


-"Jajj de cuki az a cica mikor eszik!! Adjunk még neki!!!"

Ne etessük túl a cicát! Egy jó könyvből a témában megtudhatjuk, mennyit kell enni a macskának, viszont ha túletejük elhízik, ha elhízik megbetegszik, ha megbetegszik meghal. mikor cicánk sóvárogva nézi a párizsit, képzeljük magunk elé 10 kg plusszal, és mindjárt könnyebb lesz megtagadni a csemegét...

 

-"A macskának nincs szüksége törődésre. Ő a maga ura."

Tény, hogy cicánk nem fog a lábunkhoz simulva törődésért könyörögni, de sokkal ragaszkodóbb lesz, ha néhanapján (naponta 0,5 órát) játszunk vele.

 

-"a macskának 9 élete van."

Nem! Nincs! Óvjuk tehát meg azt az egyet ami van neki, egy macska úgy is rengeteg veszélynek van kitéve.

 

-"Jajj, de szánnivaló az a cica ott az utcán magában! Vegyük magunkhoz!  (/Ó, de jó lenne egy cica! Rajta, vegyünk egyet!)"

Ez egy nagyon becsülendő hozzáállás, de még én, a nagy állatbarát is azt mondom, hogy gondoljuk meg alaposan, befogadjuk e a kóbormacskát!

-van 3 évesnél kisebb gyerek a házban? Mert ha igen, időzítsük a cicát későbbre. A macska megfertőzheti a gyereket (halálosan komolyan venni, volt már rá példa), a gyerek pedig halálra szeretgetné a cicát.

-Biztos, hogy készek vagyunkegy macska fogadására? sajnos a macska tsrtása nem fenékig tejfel. Cicánk bizony kakil, pisil, karmol, eszik - de nem akármit és nagyon könnyű félrenevelni. Tartsuk ezt szemelőtt:

- TILOS tejet adni a cicának!
- Fontos a forró vízben megmártott - tehát nem teljesen nyers! - máj és hal is, mivel a halból a látáshoz szükséges, a májból pedig az ép szervezethez szükséges ásványok kerülnek a cica szervezetébe.
- Adjunk bátran dobozos ételt is!
- A macskát jó naponta kétszer kis adagban etetni. (Súlyától függően egy-két evőkanálnyi konzerv táp, vagy annak megfelelő mennyiségű más étel)
- Adjunk a cicának zöldséges bébiételeket.
- Kapjon csontokat, hogy erősödjenek a fogai. Kerüljük azonban a csirkenyakat! Feltapadva a szájpadlásra fulladást okozhat!
- TILOS disznóhússal etetni a macskát!

-Van olyan a háznál, aki allergiás a macskaszőrre vagy utálja a macskákat? Ez esetben hagyjuk a témát! Egy ismeretlen utcamacska nem ér annyit, hogy szeretteink (vagy bárki) szenvedjenek miatta!

-Van kutya a háznál? Ha igen, ne kockáztassunk! A kóbor macskának megvannak a rossz tapasztaslatai, és kutyánk sem biztos, hogy díjazni fogja az új családtagot!

-Szeretem eléggé? A macskát nagyon, és feltétel nélkül kell szeretnünk. Nem valószínű, hogy bármi viszonzást is kapunk tőle, ezen ne lepődjünk meg.

Ha a fentiek alapján úgyérzed, hogy befogadnád (/megvennéd) a cicát, olvass tovább!

A KÓBORMACSKÁT VIGYÜK ÁLLATORVOSHOZ! NE ÁLLTASSUK MAGUNKAT AZZAL, HOGY EGY ILYEN SZÉP CICÁNAK BIZTOS SEMMI BAJA! HA NEM TUDJUK MAGUNKHOZ VENNI, VIGYÜK MENHELYRE!

 

- "Jajj de édi!!! Simogassuk meg!"

Nem, a macskát nem kell nyúzni, egyszer meghal az magától is, nem kell rásegíteni! A simogatást nem kell megvetni, de a simogatás legfontosabb szabálya a következő (bármely állatra igaz): Az állatokat azért simogatjuk, hogy az nekik tetsszen, nem azért, mert selymes szőréhez jó odadörgölni kezünket!

 

 

És végezetül pár alapszabály:

 

Macska - Nem kutya!
A cica is nevelhető! Néhány tipp a lakásban tartott vagy bejáró macska neveléséhez:
- Az asztalra járó macskát leszoktathatjuk, ha egy kis falat húst egy az asztal szélére kihelyezett nagyon erősen zörgő edény legszélére tesszük. Tegyünk egy fémedénybe, fémtálcára aprópénzeket. Ha a húst leveszi a cica, akkor a tálca leborul, csörömpölésétől pedig úgy megijed, hogy soha az asztalra nem kívánkozik többé.
- Macska koma utálja a vizet! Ha a függönyre mászna, vagy a bútoron élesítené a körmét, spricceljük le vizipisztollyal, és tapsoljunk egy hatalmasat. Ettől úgy megijed, hogy abbahagyja a rosszalkodást.
- Az ijesztésen kívül a jó példa is használ. A macskának legyen körömélesítő, körömkoptató fája. Ha élesíteni kezdi a körmét, akkor egyszerűen fogjuk meg és vigyük oda a koptató fához. Egy idő után ár csak itt fogja élezni a körmeit.
- A macska egyedül sem unatkozik. Jól eljátszik bármilyen apró, pofozható zörgő tárggyal, régi dióval, kislabdával. Akár egész napra magára hagyhatjuk.
- A macskát zárt fedeles kosárban bátran vihetjük járműveken is. A macskapórázt néhány cica megszokja, de legtöbbjük számára kínzás. Ha nem megy, ne erőltessük.Kiváglak, mint a macskát...
- A macska - ha a macskaalom egy jól védett, árnyas helyen van, lehetőleg zárt térben (Például magas falú doboz, vagy az erre a célra árult cica WC) azonnal szobatiszta lesz. Ha azonban megzavarják, akkor szanaszét fogja végezni a dolgát a lakásban.
- A cica WC helyének megválasztása az első pillanattól kezdve végleges legyen.
- Használhatunk macskaalmot, homokot (csak tiszta, ellenőrzött helyről!) és faforgácsot, de jó ötlet a tepsibe tett fürdőszobai műanyag rács is.
- A cica WC-t naponta ki kell öblíteni. Így teljesen szagtalan.
- Macskánk finnyás jószág, kétszer nem piszkít rá azonos alomra, és nem bírja a bűzt sem. A szanaszét piszkító cicáknál legtöbb esetben a gazdi a gondatlan!

 

 

Lustaság fél egészség – csak hizlal
Noha az egyes macskafajták között nincsenek olyan nagy mértékbeli különbségek, mint a kutyák esetében, azért az egyes fajták, a tartási módnak megfelelően különösen, eltérőtáplálóanyag-igényűek, nem is szólva az életkorhoz kötött igényekről. A macska nem kistermetű kutya, - tartósan kutyatápon macskát károsodás nélkül nem tarthatunk az eltérő faji igények miatt! Amúgy a minden életkorhoz, tartási módhoz és fajtához járuló eltérő igényeket a minőségi macskatápot gyárt cégek figyelembe is veszik az eledelek receptrájának összeállításakor. Az egyes életkorban jelentkező más-más típusú húgykövesség veszélyének kivédésére is gondolnak a gyártók, ezért az életkornak megfelelő táp a macska egészségének védelme szempontjából is fontos. Célszerű a jó minőségű száraz vagy konzerv tápok mellett dönteni, mert házilagosan sem arányaiban, sem pedig változatos összetételben nem tudjuk úgy összeállítani a macska eleségét, hogy az minden szempontból kielégítő legyen. Fontos, hogy elegendő ivóvíz mindig legyen az állat előtt. Mint vadászó állat, a friss, testmeleg ételt szereti legjobban és normális körülmények között nem fogyaszt el állott vagy avas élelmet. Nem véletlenül forgalmazzák a száraztápokat a neves gyártók úgynevezett aromatartó csomagolásban, avasodást gátló védőgázzal feltöltött zacskóban. A macska egyszerre nem eszik sokat, inkább többször táplálkozik. De az étkes (vagy unatkozó, keveset és lustán mozgó állatok) könnyen elhíznak és ezáltal hajlamosabbak lesznek különböző betegségekre. Általában a középkorú macskák híznak el, az idős állatok között kevés a túlsúlyos, az ő tápjaik ezért némileg több kalóriát és természetesen bőséges, jó minőségű fehérjét tartalmaznak. A macska súlyát figyelemmel kell kísérni, folyamatos mozgási lehetőséget, játékot biztosítani neki, illetve a tartási módnak megfelelő tápot a macska súlya szerinti mennyiségben adagolva etetni. Eltérő az energiaigény lakásban vagy kertben tartott állatoknál! Vannak olyan fajták, amelyek a tisztálkodás során sok szőrt nyalnak le magukról és ez összecsomósodva az emésztőrendszerben elzáródás kiváltója is lehet. A speciálisan perzsa macskák részére kialakított tápok szőrcsomóoldó hatásúak, ezért etetésük révén célzott védelmet biztosíthatunk kedvencünknek.

 

Menü

Hírek

 • HIBA
  2011-01-28 15:59:30

  Az van, hogy van egy kis gond a cicateszttel... Pontosabban fogalmazva az, hogy hiába küldöd el, nem kapod meg a választ, mivel e-mailben jön, de nincso ott a címed. Ha választ is szeretnél kapni s megoldásodat a macskasimogato@citromail.hu-ra küldd! A címed szépen törölve lesz a leveleddel együtt, miután válaszoltunk.

 • Zene
  2011-01-13 18:21:28

  Itt egy kis zene:
  MusicPlaylist
  Music Playlist at MixPod.com

Szavazás

Mien az oldal?
Klassz
Közepes
Rossz
Asztali nézet