Macskasimogató
Macskák minden mértékben.

MENÜ

A macskák korai eredetét bizonyítja, hogy sok nép legendáiben (kínaiak, vikingek, egyiptomiak, perzsák stb.) jelen vannak. Én most egyiptomi hírnevüket fejtem ki, talán majd lesz más is.:D

"Básztet, macskaistennő, Bubasztiszban imádták, amit a deltában a tiszteletére hoztak létre. A vidámság és a zene istennője" Ez a meghatározás egy egyiptomi istenségről szól. Kultusza a második dinasztia idején kezdődött alsó-Egyiptomban. Ekkor még vad tigrisistennő volt, Ré a napisten és a fáraó védelmezőjének tartották, ezért nem csoda, hogy a nappal hozták összefüggésbe. Neve felfalót jelent, az egyiptomiak Básztnak nevezték, a Básztet név a magyar szairodalomban terjedt el. Mivel neve hasonlított a parfüm szóra, összefüggésbe hozták az illatszerekkel is.

Básztet veszített vérszomjasságából, mikor az illatszerekkel kezdték párhuzembe hozni, és amikor az Alsó-Egyiptom kontra Felső-Egyiptom háborúból Alsó-Egyiptom vesztesen került ki. A középbirodalom idején mér házimacskaként ábrázolták. A macskákkal való társítás révén jó anyának tartották, gyakran kismacskákkal ábrázolták. Azok a nők, akik gyereket szerettek volnaa, gyakran viseltek Básztetet ábrázoló amulettet annyi kisnacskával, ahány gyereket szerettek volna.

Az ókori Egyiptommban a macskák nagy tiszteletnek örvendtek, mert elpusztították a rágcsálókat és a kígyókat. Gazdáuk arany ékszerekkel gíszítették őket, saját tányérjukból etették őket, és ha egy macsak meghalt, az egészcsalád meggyászolta. Mumifikálták őket, és Per-basztetbe, Básztet szentélyébe vitték őket eltemetni. A régészek több mint 300 000 macskamúmiát ástak ki innen. A macskák népszerűségének okán Básztet is nagy népszerűségnek örvendett.

Az Újbirodalom idején az egyiptomi istenek körébe lépett Maahesz, akit Básztet fiának tartanak. Felső-Eghyiptomban Szahmet lett Maahesz anyja.

Básztetet gyakaran hozták összefüggésbe az egyiptomivédőistennővel, Uadzsettel. Egy idő után már csak Uadzset-Basztet néven emlegették. Uadzset-Basztetet az egyre jelentőseggé váló anyaistennő, Mut kebelezte be.

 

Menü

Hírek

 • HIBA
  2011-01-28 15:59:30

  Az van, hogy van egy kis gond a cicateszttel... Pontosabban fogalmazva az, hogy hiába küldöd el, nem kapod meg a választ, mivel e-mailben jön, de nincso ott a címed. Ha választ is szeretnél kapni s megoldásodat a macskasimogato@citromail.hu-ra küldd! A címed szépen törölve lesz a leveleddel együtt, miután válaszoltunk.

 • Zene
  2011-01-13 18:21:28

  Itt egy kis zene:
  MusicPlaylist
  Music Playlist at MixPod.com

Szavazás

Mien az oldal?
Klassz
Közepes
Rossz
Asztali nézet