Macskasimogató
Macskák minden mértékben.

MENÜ

A tengerimalac

 

canon_kek_216.jpg

 

A tengerimalac bizony ad ki hangot, nem is halkat, ennek ellenére nem hangos lakótárs.

 

Etetés:

Naponta egyszer vagy kétszer adjunk nekik enni. Sok C-vitamint. Figyelem, sok féle ételtől felpuffad. Hogy mit ehet? Görgess lejjebb.

 

Mindenféle zöldségeket és gyümölcsöket szívesen fogyaszt, de ennek ellenére sok mindent nem szabad adni neki, mert felpuffad. Mielőtt odaadjük neki az ételt, mossuk meg alaposan, hogy még véletlenül se kerüljön permetszer a szervezetébe. Fontos, hogy mindig legyen előtte széna, melyet szinte mindenhol be tudunk szerezni, de saját kertünkben is szedhetlyük. Mindig legyen előtte víz. A legcélszerűbb a golyós itató, hamar megtanul belőle inni. Kb.1 marékkal kapjon gyümölcsöket és zöldségeket naponta, mert ha túl sokat adunk be nekik, fogproblémákhoz vezethet.

img_0667.jpg

Adható:

fehérrépa

cékla

alma

dinnye

sütőtök

uborka

körte

kivi

kukoricalevél

paradicsom

cukkini

kapor

narancs

petrezselyem

sárgarépa

gyermekláncfű

tyúkhúr

faágak

paprika


Tilos:

akác

aranyeső

bodza

borostyán

citrom

ecetfa

édességek

fejes saláta

füge

grapefruit

hortenzia

hóvirág

jácint

kelbimbó

krumpli

leander

muskátli

narancs

nárcisz

orgona

mikulásvirág

 

 

Szállítás:

Bizonyára felmerült a kérdés, lehet-e a malackákat szállítani. Igen, lehet, de meg kell lennie a megfelelő körülményeknek. Egyszeri szállításra egy cipősdoboz is elég, de egy hosszabb út alkalmával szinte biztos, hogy ez át fog ázni. Ezekre a  hosszabb utakra létezik szállítóbox. Vizet sajnos nem tudunk adni neki ilyenkor, ezért fontos, hogy mindig legyen bent neki lédős gyümölcs vagy zöldség pl.: paradicsom. Ezenkívül fontos, hogy legyen bent neki egy kb. tenyérnyi kupac széna. Ez azért is kell, mert szénának mindig kell előtte lennie, valamint utazásokon fél (pl.: kanyar, autók hangja...) és jól esik neki ha valahova bekucorodhat, és erre a széna a legalkalmasabb.

Semmiképp ne hagyjuk az autóban ha kiszállunk, mert nagyon sok minden történhet vele akár fél óra alatt is.

Meleg:

Tengerimalacunknak mindig legyen bent lédús gyümölcs vagy zöldség, esetleg golyós itatót is beszerelhetünk a box oldalába. Utazás közben sokszor nézzünk rá, ellenőrizzük minden rendben van-e, mert 30 fokban napon 40 perc alatt akár meg is halhat, ha nincs bent folyadék. Ügyeljünk, hogy ne tűzze a nap. Bekapcsolhatjuk a légkondit is.

Hideg:

A hideg ellen könnyebb dolgunk van, bebugyolálhatjuk egy kisebb törülközőbe, de akár egy melegvizes palackot is berakhatunk mellé.

 

img_0665.jpg

Gondozás:

 

Szem:

Ha a szem sarkában vagy szélén csípaszerű lerakódást észlelünk, az többnyire valamilyen általában megfázásos betegség előjele. Mártsunk egy fülpiszkálót patikában kapható borsavoldatba, és apró finom mozdulatokkal távolítsuk el a szennyeződést, vagy kamillázzuk. Ha a csípásodás visszatér, feltétlenül keressük fel az állatorvost!

img_0653.jpg

Orr:

Míg a kutyáknak nedves, a tengerimalacoknak száraz és tiszta az orra. Ha váladék ürül belőle, sürgősen keressük fel az állatorvost! Az egyéb szennyeződéseket egy langyos vízbe mártott vattadarabbal könnyedén eltávolíthatjuk.

img_0656.jpg

 

Fül:

A fülek tisztán tartásával megelőzhetjük a gyulladások kialakulását, illetve a paraziták megtelepedését. A tisztítás langyos vízbevagy babaolajba mártott vattadarabbal történhet.

img_0658.jpg

 

Karmok:

Nagyon csúnyán néz ki, ha tengerimalacunk karma túlnő, és őt is akadályozhatja. Kb.: 2 hetente le kell vágni (egyszerű olló is megteszi, de speciális karomvágóolló is van) a karmát. A karomvágás eleinte nem tűnik egyszerűnek, főleg ha a malackánk körme fekete. Vigyáznunk kell, hogy bele ne vágjunk a karom vérerekkel sűrűn átszőtt részébe. Rózsaszín lábujjak esetében fény felé tartva ez jól látszik. Ha véletlenül mellényúlnánk, és vérezni kezdene a a malacka karma, tartsunk alkoholos vattát a vérzés helyéhez, míg az el nem áll.

img_0660.jpg

 

img_0675.jpg

 

 

Fürdrtés:

A tengerimalacokat 3-6 hónaponta fürdessük meg. Ezt megtehetjük egy lavorban vagy egy csapban.

1. Tegyük bele a lavorba vagy csapba, melyben kellemesen langyos víz van.

2. Egy nagyon kevés samponnal mossok át. Fejére nagyon vigyázzunk, ne kerüljön szemébe, orrába a         samponból. Nem is kell feltétlenül megmosni a fejet.

3. A sampont mossuk ki nagyon alaposan a szőréből, öblítsük át akáe háromszor is.

4. Vegyük ki malackánkat a vízből, és tegyük egy törülközőbe, melyet akár ki is nevezhetünk az övének. Törüljük meg jó alaposan.

5. Hajszárító alacsony fokozatán szárítsuk meg teljesen, főleg ha tél van. Hasát nem nagyon hagyja, de ha nem szárítjuk meg teljesen, megfázhat.

 

Végeredményül egy szép, tiszta, illatos malackát kapunk.

 

Tapasztalatok:

 • Hasát nemigen hagyja megszárítani.
 • Csapból is és lavorból is megpróbálhat kiugrani, nagyon figyeljünk, semmiképp ne hagyjuk egyedül. (addig se, amíg elfordulunk)
 • Ha nagyon meleg van (legalább 28 fok) jól eshet malackánknak, ha nyirkosra hagyjuk.
 • Amíg teljesen meg nem száradt, semmiképp ne rakjuk vissza a forgácsba.

 

 

 

Menü

Hírek

 • HIBA
  2011-01-28 15:59:30

  Az van, hogy van egy kis gond a cicateszttel... Pontosabban fogalmazva az, hogy hiába küldöd el, nem kapod meg a választ, mivel e-mailben jön, de nincso ott a címed. Ha választ is szeretnél kapni s megoldásodat a macskasimogato@citromail.hu-ra küldd! A címed szépen törölve lesz a leveleddel együtt, miután válaszoltunk.

 • Zene
  2011-01-13 18:21:28

  Itt egy kis zene:
  MusicPlaylist
  Music Playlist at MixPod.com

Szavazás

Mien az oldal?
Klassz
Közepes
Rossz
Asztali nézet