Macskasimogató
Macskák minden mértékben.

MENÜ

Birman
Csendes, ragaszkodik a gazdájához, kiegyensúlyozott, nagyon szeretetreméltó és jó természetű


Története:

A helyszín: Burmában, sok-sok évvel ezelőtt. Egy remete, ölében hófehér macskájával, Fejére ugrott?! Lelke a cica testébe vándorolt, az istennő pedig aranypalástját és szemei kékségét adományozta a macskának. Csak a lábak maradtak meg fehérnek, és a cica még mindig hőn szeretett gazdájának ölében feküdt. Egy sokkal inkább evilágibb történet egy francia macskatenyésztőről szól, aki európai rövid szőrűt, sziámit és perzsát keresztezett egymással, és viszonylag rövid idő alatt létrehozta az új macskafajtát. Igaz vagy sem, a templomi macska legendája és az ázsiai elnevezés igen pozitívan befolyásolják a fajta eladásainak alakulását. A birmant 1925-ben ismerték el hivatalosan, és azt is hivatalosan rögzítették, hogy a tenyésztése Franciaországban kezdődött el. A II. világháború alatti válságos helyzetet követően a fajta mára már igen elterjedté vált.

Általános megjelenése:

Közepes méretű, kissé magas, izmos és erőteljes macska, a kanok egyértelműen nagyobbak. Az egyenlő szárú háromszög formájú fej leginkább a szemeknek köszönhetően kifejező. A szem többnyire kerek, tágra nyílt, és tisztán, sötétkék színben ragyog. A birman lábai rövidek és erőteljesek, kerek mancsokkal, amelyek végén fehér mintázat található. A közepesen hosszú farok "zászlós", és nem lehet túl hosszú. Ennek megfelelően a bunda a közepesen hosszútól a hosszúig terjedhet, rövid az arcon, fokozatosan hosszabbodik az arccsontokon, és hosszú a háton, valamint a bordák és a csípő közötti területen. Van egy kevés aljszőrzet, a bunda selymes struktúrájú. A nyakfodor és a hátsó lábakon található “bricsesz” standard jellemzői a fajtának. A birman sajátos mintázatai a mellső lábakon lévő fehér “kesztyűk”, és a hátsó lábakat díszítő fehér “csizmák”.

Jellemzői A birman (BIrma szent macskája)
Bundája: Közepesen hosszú szőrű
Származási országa: Burma
Mérete: Közepes/Nagy
Gondozása: Elég munkaigényes, hetente többször kell a bundáját fésülni és kefélni
Természete Csendes, ragaszkodik a gazdájához, kiegyensúlyozott, nagyon szeretetreméltó és jó természetű

 

Menü

Hírek

 • HIBA
  2011-01-28 15:59:30

  Az van, hogy van egy kis gond a cicateszttel... Pontosabban fogalmazva az, hogy hiába küldöd el, nem kapod meg a választ, mivel e-mailben jön, de nincso ott a címed. Ha választ is szeretnél kapni s megoldásodat a macskasimogato@citromail.hu-ra küldd! A címed szépen törölve lesz a leveleddel együtt, miután válaszoltunk.

 • Zene
  2011-01-13 18:21:28

  Itt egy kis zene:
  MusicPlaylist
  Music Playlist at MixPod.com

Szavazás

Mien az oldal?
Klassz
Közepes
Rossz
Asztali nézet